Balancering af arbejdstiden – for et bæredygtigt arbejdsmarked

MBOS-vision for OK21 

Vi har 10 år til at finde en måde at leve, producere og forbruge på, der ikke belaster planetens økosystemer mere end de biofysiske planetære grænser tillader. Det vil blandt andet kræve, at vi ændrer vores nuværende arbejdsmarked. 

Vi har en vision for et arbejdsmarkedet, hvor hensynet til planetens økosystemer kan gå hånd i hånd med hensyn til social bæredygtighed. Et led i realiseringen af denne vision er at sikre muligheder for fleksibel organisering af arbejdstiden og en kortere gennemsnitlig arbejdstid end i dag. Vi forventer at et fokus på øget fritid frem for løn vil sikre forbrugsreduktion, mindske stress og forbedre livskvalitet ved at frigive tid til omsorg, sociale aktiviteter, immateriel selvrealisering og samfundsdeltagelse. Samtidig kan nedsat arbejdstid bidrage til en mere lige fordeling af arbejdet.

Vi foreslår, at DM kæmper for at:

  • Arbejdspladser bliver CO2-neutrale og samtidigt socialt bæredygtige inden for 10 år.
  • Den generelle arbejdstid sættes ned (ved eks. 4-dages arbejdsuge, 80 årlige feriedage)
  • Sikre fleksible ordninger af arbejdstids-mængden. Den enkelte skal kunne vælge at gå ned i arbejdstid i perioder, hvor der er behov for det, såsom i perioder med små børn, syge familiemedlemmer, gamle forældre, eller ønsker om øget samfundsengagement.
  • Sikre fleksible ordninger af arbejdstidens organisering. Den enkelte skal kunne tilpasse sin arbejdstid i perioder, hvor der er behov for det, for at undgå overbelastning og stress.
  • Støtte ændringer i virksomhedskulturer så effektivitetsgevinster omsættes til kortere arbejdstid (og flere jobs til de ledige?) frem for højere løn og øget materielt forbrug. 
  • Værdisætte medlemmernes livskvalitet, hvilket i dag ikke styrkes ved en generelt øget materiel velfærd, men ved at sikre, at medlemmer har tid nok til selvforvaltning, sociale relationer, omsorg og samfundsengagement.

Skrevet af arbejdsgruppen ‘Bæredygtig fremtid’ i januar 2020

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s